13 | 06 | 2015

Deratizacija stanova

Autor:

Miševi i pacovi u našem stanu

 
Čvrsti građevinski materijali od kog su sagrađeni moderni stambeni objekti, zgrade, stanovi, kuće, vikendice donekle garantuju zaštitu od pojave nepoželjnih glodara. Ipak, posebno u hladnijem periodu godine, miševi i pacovi svoju sposobnost i inteligenciju ponekad iskoriste da uđu u naše stanove kako bi što lakše prezimili hladne dane. Njihova sposobnost se nekada graniči sa verovali ili ne. Miševi su u stanju da se popnu uz hrapavu fasadu i na visoke spratove i da uđu kroz otvoren ili odškrinut prozor. Dok pacovi najčešće ulaze kroz kanalizacione vodove.
 

Uništavanje miševa

Situacija u kojoj u stambenom prostoru imamo nepoželjnog gosta  može biti vrlo neprijatna i traumatična. Čovek u urbanoj sredini stvara dobre uslove za život glodara pa je nihova velika, brojna populacija  neizbežna pojava. Kada se nađemo u situaciji da imamo miševe najefikasnije su mehaničke metode za suzbijanje, klopke, lepkovi, zamke... Miševi se u prvo vreme često i ne mogu primetiti pa se ne retko dešava da se i razmnože u stanu ili kući. U tom slučaju treba biti uporan u korišćenju nabrojanih metoda sve do potpunog istrebljenja, u koje smo sigurni kada više nema tragova izmeta, mirisa urina ili načetih ili grickanih namirnica.
 
Nakon istrebljenja nepoželjne populacije miševa potrebno je uraditi dezinfekciju prostora nekim organskim ili neorganskim dezinfekcionim sredstvom.
 

Uništavanje pacova

Kada se pojavi pacov u našem domu, to izgleda ekstremnije. Gotovo je nemoguće ne primetiti njegovo prisustvo, jer pravi buku i ostavlja tragove izmeta i urina koji su vidljivi. Izmet je ovalnog oblika i veličine do srednjeg zrna pasulja. Hvatanje pacova u stanu je prilično komplikovana avantura pošto  se radi o jednoj od najinteligentnijih životinja, i nije preporučljivo. Gotovo je nemoguće zbog njegove brzine uhvatiti niti ubiti pacova nekim predmetom, zato je  bolje koristiti klopke, zamke ili pak otrove za deratizaciju. U slučaju da su korišćeni otrovi za deratizaciju, smrt pacova nastupa od 3 do 5 dana od trenutka  konzumiranja otrova, nakon čega je potrebno pronaći uginulu životinju, ukloniti je i izdezinfikovati  prostor.
 

Deratizacija

Iz našeg iskustva, pošto u današnje doba živimo u dobro sagrađenim objektima, pojava glodara u životnom prostoru je ređa nego sto je to bilo  ranije. Današnji čovek se malo odvojio od prirodne saredine koju deli sa ostalim životinjama i to je razlog zašto je posato manje tolerantan na ostala živa bića.
 
Glodari koje ne volimo se isto kao i mi bore za svoje mesto. Situacije susreta ne treba doživljavati traumatično jer u suštini ove zivotinje i ne mogu da nam naude.
 
Miševi i pacovi mogu samo  teoretski preneti zarazne bolesti jer u okolnostima njihove sporadične i retke pojave, oni prenose nedovoljne količine virusa ili bakterija da bi neko oboleo. Moramo da naglasimo da ukoliko se vrši redovna higijena životnog prostora, kao i lična higijena ruku, šanse su gotovo minimalne. U slučaju da je došlo do ujeda  miša ili pacova potrebno je obratiti se lekaru za pomoć.