Uništavanje buba rusa Beograd

buba rus a1Buba rus, je insekt svetlo smeđe boje. Odrasla jedinka može da dostigne dužinu od 10 do 15cm i upola je manja od crne orjentalne buba švabe. Na vratnom štitu ima dve crne pruge, kao i antene ili pipke koji su svetliji od tela. Noge su takođe svetlije od korpuskularnog dela insekta.

Prirodno staniste ove bube su tropske šume.Trgovinskom razmenom i brodskim transportom proširile su se u kuntinentalni deo sveta gde su našli utočište u stanovima, najvise u kuhinjama, pekarama, restoranima, hotelima, bolnicama, školama. Dakle, svuda gde je toplo i vlažno.

Razmnožavaju se tako što ženka na kraju trbušnog dela tela nosi kapsulu ooteku koja ima u sebi od 15 do 5o jaja, nakon nekog vremena, ženka ooteku polaže na neko suvo i toplo mesto. Period sazrevanja, tj. inkubacija, traje u zavisnosti od vlažnosti i temperature a to možr biti od 2. do 4. nedelje. Izležene larve se presvlače četiri puta gde postižu punu zrelost u intervalu od 4 do 8 meseci. Svi razvojni oblici liče na odraslu formu, a razlika je u tome što odrasli insekt ima jedan par nerazvijenih krila, jer spada u grupu tvrdokrilnih insekata.

Hrani se najvise ugljeno-hidratnim namirnicama, koje sadrže šecere i skrob u izuzetnim slučajevima mogu da jedu i deterdžente, sapune i slično.

Ovi insekti ne mogu da izdrži temperaturu ispod nule. Mraz loše utiče na bubu, jer zbog njene osetljivosti na niske temperature, za nekoliko časova, ovaj insekt može da ugine.

Buba rusi mogu da pričine velike materijalne štete, posebno na elektronskim uređajima, u koje se često zavlače, gde svojim izmetom i urinom mogu da izazovu kvar osetljivih elektronskih sklopova
.

Manje materijalne štete buba rusi izazivaju tako što prljaju namirnice. U potrazi za hranom i toplim okruženjem, buba rusi prelaze iz stana u stan, iz zgrade u zgradu. U bolnicama kada dođu u kontakt sa infektivnim materijalom, mogu da prenesu bolesti. Uništavanje buba rusa ima veliki ekonomski i epidemiološki značaj. Buba rusi se mogu efikasno suzbiti metodama dezinsekcije. Zbog svog apstraktnog izgleda izazivaju gadjenje i strah ljudi koji dele prostor sa ovim insektima.