crni mraviRasprostranjen je u celom svetu. Živi u velikim ili malim grupama.

Crni mravi se mnogo češće nalaze u spoljnoj sredini za razliku od žutih mrava, a ređe se nalaze i u stambenim prostorijama, ali imaju običaj da pri potrazi za hranom dođu i do stambenih jedinica.

Njihovo najčešće stanište je zemlja u blizini drveća, pored koga obitavaju zbog pogodnih uslova za njihovu ishranu. U takvim uslovima hrane se starim i trulim stablima, a često jedu i ostatke hrane koje nađu u okolini, gde uzimaju kao hranu čak i uginule insekte. Njihovo kretanje je specifično, jer se kreću u kolonama, duž stabla i vertikalno po zemlji, tako što prave “mravlje stazice”.

Crni mravi su insekti koji su u toku zimskog perioda ne aktivni, povlače se u dublje delove mravinjaka, gde u stanju hibernacije čekaju topli period godine. Mravi imaju više oblika (polimorfne životinje), što znači da zajednicu čine reproduktivno sposobni krilati mužjaci i krilate ženke i nereproduktivno sposobni radnici, vojnici i polno nezrele ženke. Mravi su socijalni insekati i kao takvi imaju složeno društveno uređenje. Tokom proleća i leta krilate ženke i krilati mužjaci mogu se videti u “svadbenom letu”, kada dolazi do parenja i u tom periodu čovek može primetiti takvu pojavu iznenada i u stanmbenim jedinicama.

Nakon oplodnje, mužjaci uginjavaju, a ženkama odpadaju krila. Ženke se jednom u životu pare,gde posle toga muške semene ćelije skladiste u posebne organe. Nakon perioda parenja mravi radnici oplođene ženke sprovode u legla gde se o njima sve vreme brinu seksualno ne aktivne ženke, koje ih hrane i umivaju. Oplođene ženke mogu da zive i preko 10 godina, gde u toku godine polozu do 30 jaja.

Inkubacija ili razvoj insekta traje oko 60 dana. Radnici i vojnici su zaduženi za bezbednost i hranu. Unutar jednog mravinjaka postoji vise porodica, koje se međusobno razlikuju po mirisu i izmedju kojih često dolazi do sukoba.

Značaj suzbijanja mrava je primaran u voćarstvu, gde je potrebno gasenim krečom premazivati stabla s ’proleća pri početku vegetacije. Uništavanje mrava u domaćinstvu se sprovodi temeljnom dezinsekcijom i tretiranjem insekticidima po površini poda i zidovima po kojima se insekti kreću. Insekticidi koji se primenjuju u dezinsekciji protiiv mrava su neotrovni za toplokrvna bića, pa samim tim i za čoveka. Pravilnim i stručnim odabirom preparata mogu se postići vrlo dobri rezultati pri kontroli pojave ovih insekata.