Одштампајте ову страницу
12 | 02 | 2019

Deratizacija i dezinfekcija u suzbijanju afričke kuge svinja

Autor:

Afrička Kuga svinja je vrlo zarazna bolest za svinje, ali nije uopšte opasna po zdravlje ljudi. Ova bolest je  poreklom sa Afričkog kontinenta i uzročnik je virus.

Najcešći prenosioci su Afričke bradavičaste svinje koje su ujedno i rezervoari  bolesti. Zbog porasta populacije Evropskih divljih svinja i promene klime, bolest se prvo proširila na Španiju a potom i na ostatak Evropskog kontinenta. Treba znati i preduzeti preventivne mere jer ova bolest u velikoj meri preti da stigne i u našu zemlju i pitanje je vremena kada će se pojaviti.

Najveća pretnja od Afričke kuge svinja je po stočni fond i populaciju svinja na farmama. U pitanju je bolest protiv koje ne postoje efikasne mere lečenja niti vakcina. Afrička svinjska kuga se iskorenjuje po zakonu o veterini. U praksi se vrši uništavanje svih svinja na farmama gde se bolest javi.

Ekonomske štete po stočarstvo od ove bolesti su značajne. Mere dezinfekcije i deratizacije spadaju u najbitnije mere sprečavanja širenja ove bolesti. Dezinfekcijom se vrši sprečavanje širenja virusa sa farme na farmu I iz prirode na farme. Glodari su vrlo bitni prenosioci ovog virusa i bolesti, pa je bitno vršiti stalne mere deratizacije.  

Deratizaciju i dezinfekciju na farmama je potrebno intenzivnije sprovoditi, bitno  je vršiti i mere izolovanja farme od ulaska stranih ljudi Ili divljih životinja.
 

Možda Vas zanima: