Одштампајте ову страницу
26 | 11 | 2013

Deratizacija Srbija

Autor:

Značaj deratizacije

Deratizacija ima veliki značaj za životnu sredinu. Glodari, gde spadaju

  • miševi,
  • pacovi,
  • hrčkovi,
  • voluharice...

mogu da prouzrokuju veliku štetu domaćinstvima i poljoprvivrednim dobrima. Srbija, kao poljoprivredna zemlja, ima ogromne površine za proizvodnju žitarica koje pogoduju razvoju velikog broja miševa i hrčkova.

Efikasno uništavanje krupnijih glodara

Pacovi i krupniji glodari se češće javljaju u urbanijim područjima, u selima i gradovima, gde ljudi ostavljaju velike količine otpada. Najefikasniji metod za njihovo uništavanje je sistematska deratizacija urbanih područja i deponija smeća.

Sistematska deratizacija

Sistematske deratizacije se odvijaju na nivou neke opštine ili grada kada se sistemski jednom do dva puta godišnje postavljaju i dele po kućama deratizacioni mamci. Na ovaj način se u velikoj meri doprinosi smanjenju populacije glodara. Mamci za uništavanje pacova i miševa su u vidu peleta ili parafinskih kocki, ružičaste boje. Pre svake sistematske deratizacije pravi se plan o načinu podele, distribucije i vrsti mamaca za deratizaciju. Obaveštava se lokalno stanovnistvo putem medija, o vremenu i postupanju sa otrovnim mamcima. Na ovaj način se doprinosi velikim materijalnim uštedama hrane namenjene ljudskoj upotrebi, stočne hrane, materijalnih dobara, a značajan je i higijensko-epidemioloski aspekt u sprečavanju pojave zaraznih bolesti.

Možda Vas zanima: